Tapping av bjørkesaft

En kort tid på året er det mulig å tappe bjørkesaft fra bjørketrærne i naturen. Så når gradestokken nærmer seg 10 grader og telen har gitt seg, så er jeg ute for å tappe denne nydelige drikken.

Det du trenger til å tappe bjørkesaft er: en kniv, kort slagestump, hyssing, ren tomflaske, drill og et trebor i samme diameter som slangen.

Når bjørkebladene står i en grønn knopp som de gjør nå, er det riktig tidspunkt å tappe saften/sevjen fra bjørka. Når bladene slår ut er det for sent, siden de da trekker til seg all saften selv.  Du kan selv sjekke om treet er klar for tapping med å teste med en kniv. Når du stikker kniven i en skråvinkel inn i barken på treet og det renner saft nedover kniven som på bildene under, er det ingen tvil. Da er det bare å tappe i vei!

Man kan tappe bjørkesaften/bjørkesevjen på mange måter. For å få mest mulig saft velger jeg å drille et lite hull i trestammen, og bruker bare en helt vanlig vannslange til å tappe med. Diameteren på hullet skal være samme som på slangen du bruker.

Når slangen er festet i hullet putter du den andre enden ned i en ren flaske, som du så binder godt fast i trestammen. For å få nok saft lar jeg den stå over natten. Det sies at bjørkesaften renner mest tidlig på morgenen, så jeg var tidlig ute i dag for å få mest mulig ut av tappingen. Den vakre soloppgangen gjorde ekstra verdt det! Husk at bjørkesaften er ferskvare, så oppbevar den i en tett flaske i kjøleskapet når du er ferdig. Brukes innen 2-3 uker.

Når jeg er ferdig å tappe fra hullet på treet så spikker jeg en liten tretapp som jeg slår inn i hullet. Etterhvert vil da treet gro rundt denne tappen, og det vil være like fint igjen. Treet tar ingen skade av at du tapper litt saft av det, så lenge du behandler det forsiktig.

Sevje fra bjørk er nevnt i de gamle islandske sagaene og ble brukt til hårvask. I Japan og Korea kalles bjørkesaft for gudenes drikk. Den inneholder ca 98,5 % vann, 1-1,5 % sukker (xylose, 8 forskjellige arter sukker), kalium, kalsium, magnesium, mangan, sink, jern, fosfor, natrium, aminosyrer og stoffer med antioksidant virkning.

Det sies at hvis du sliter med pollenallergi skal det hjelpe å drikke bjørkesaft, så det kan jo være verdt et forsøk for dere som sliter med det. Du kan også lage mye deilig med bjørkesaft som sirup, brød, øl, vin og mye mer. Jeg synes det er en helt unik følelse å kunne benytte seg av naturens edle dråper på en slik måte!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *