Rustikk Påskemat

Påsken er virkelig en tid for ”ekte” mat med litt mer tyngde og rustikk preg. Lam, spekemat og viltkjøtt er maten som står i fokus under denne høytiden.

Mange av oss ser frem til solfylte dager i skibakken og på hytta på fjellet. Da passer det perfekt med litt mer røffere retter med bare de beste råvarene. Vi ønsker både mat som er enkel å tilberede etter en lang dag på ski, og oppskrifter som passer til et skikkelig festmåltid. Påsken er en tid som skal nytes, så unn deg og din familie masse kos og hygge med god mat.

Her er etter min mening oppskrifter på noen skikkelige påskeklassikere! Så lurer du på hva du skal kose deg med i påskehelgen, så kanskje dette kan gi deg noen tips.

Helstekt Fasan

Ingredienser

4 Personer

2 rensede fasaner

olivenolje

1 dl flytende honning

salt og frisk kvernet pepper

1 spsk . tørrede korianderfrø

1 spsk . fennikelfrø

10 sorte pepperkorn

1 tsk . finhakket ingefær

Skrell av en økologisk appelsin

Skrell av en økologisk sitron

2 kviste finhakket Mynte

2 kviste finhakket koriander

2 stenger finsnittet bredbladet persille

1 tsk . grovt salt

4 spsk . olivenolje

Slik gjør du :

1 . Krydderblanding : korianderfrø , fennikelfrø , pepperkorn og ingefær i en morter . Tilsett appelsin -og sitronskall , de friske krydderurtene og grovt salt og olivenolje .

2 . Forvarm ovnen til 180 grader. Gni fasanene inn i olje , og strø på salt og pepper . Legg fasanene i et smurt Ildfastform, og stek dem i ovnen i 30 minutter ( sentertemperatur skal være 67 grader) .

3 . Ta Fasanene ut av ovnen , pensle med flytende honning og rull eller gni dem inn i krydderblandingen . Legg fasanene tilbake i den ildfasteformen, og sett men igjen i ovnen. Stek dem 5-10 minutter til ( sentertemperatur skal være 67 grader) . Ta formen ut av ovnen , og la fuglene hvile i 10 minutter innen de skjæres opp. Server med ønsket tilbehør.

Syltede epler med akevittkrydret salmalaks i lefser

 

Akevittkrydder

2 tsk karve

1 tsk fennikelfrø

1 tsk kummin

Rist krydderet raskt i en glovarm panne, så knuser du dem sammen til en finkrydderblanding i morter. Gni denne krydderblandingen inn i salmalaksen.

Syltede epler

1 eple

2 dl syrlig eplejuice

1 ss honning

Kok opp eplejuicen og honningen

Kutt eplet i fine biter la dem trekke i den varme laken i 5 minutter.

Ta så eplebitene ut av laken.

Server  den akevittkrydrede salmalaksen og de syltede eplebitene i lefseruller. Kutt lefserullene i små fine biter med tannpirker i. Perfekt kosemat før middagen!

Ost og hjemmelaget fikensyltetøy med pære

 

Hjemmelaget fikensyltetøy

1 pakke tørket fiken ca 250 g

2½ dl vann

300 g sukker

100 g moden pære, skrellet og kuttet i terninger.

½ flaske flytende Certo

Slik gjør du:

Løs fikenene fra hverandre og kutt i terninger. Pass på å fjerne det harde i midten, inkludert den lille stilkenden som oftest sitter på.

Hell over i en bolle og tilsett vannet. La hvile i et døgns tid, gjerne på et kjølig sted.

Deretter tilsett pærebitene og mos til fin masse med en stavmikser. Hell over i en tykkbunnet kjele og bland med sukker og la det koke opp. Rør rundt så du er sikker på at alt sukkeret har smeltet. Ta kjelen av platen og tilsett Certo, bland godt.

Server med dine favoritt oster og god salt kjeks.

Appelsinbåter dyppet i sjokolade

 

Litt enkel og deilig snaks er godt å nyte foran en varm peis og med en kopp te. Både appelsin og sjokolade er noe som sikkert mange forbinder med Påsken, så hvorfor ikke kombinere disse to sammen?

Dette er ganske enkelt. Skrell en stor appelsin og løs båtene så godt du kan. Smelt mørk eller lys kokesjokolade, og dypp så appelsinbåtene i den varme sjokoladen. Legg båtene på bakepapir og la dem avkjøle. Appelsin båtene er klare til servering så fort sjokoladen har stivnet.

Spekemat med flatbrød og rømme

 

Spekemat er kanskje noe av det mest tradisjonelle kose maten vi har i Påsken. Med deilige pølser med alt fra storfe, reinsdyr og elgkjøtt samt masse spennende krydder er dette passer utmerket  til en hyggekveld. Et stort speket lammelår er også en skikkelig delikatesse som man kan nyte mange kvelder.

Server med flatbrød og rømme. Ønsker du en litt mer spennende rømme er det lov å tilsette den med ønsket krydder som passer til spekekjøttet eller kun pepper for litt mer styrke i smaken.

Sennepsbakt lammecarré med søte rotgrønnsaker

 

INGREDIENSER

 4 personer

1 ⅕ kg  lammecarré

1 ts  salt

½ ts  pepper

2 ss  margarin til steking

2 ss  grov sennep , gjerne rød Dijon

500 g  gulrot

500 g  kålrot

500 g  knollselleri (sellerirot)

1 stk  rødløk

1 stk  fennikel

2 ss  smør

3 ss finhakket frisk estragon

1 ts  salt

4 stk store potet

1 stk  rødløk

1 ss  olivenolje

2 ts finhakket frisk timian

½ ts  salt

¼ ts  pepper

1 ss  grov sennep

4 ss  soyasaus

Ca 1 ½ dl  kraft fra steken

1 ss  smør

Slik gjør du:

  1. Salte og pepre kjøttet og brun det raskt i en stekepanne. Smør det inn med sennep og ha det i en ildfast form. Stekes på 175 grader i ca 20 minutter. Tas ut når steketermometeret viser 60 graders kjernetemperatur.
  1. Skrell og kutt grønnsakene i tykke fyrstikkliknende biter og ha de i en ildfast form sammen med salt og smør. Bakes i ovn på 175 grader i ca 45 minutter. Vend inn estragon før servering.
  1. Potetene skrelles og skjæres i tynne skiver. Det samme med rødløken. Lag stabler med lagvis potet, løk, timian og krydder inne i en metallring, eller så kan du fylle det i små ildfaste former. Bakes i ovn på 175 grader i ca 45 -60 minutter.
  1. Sausen lages ved å ha sennep, soya, sjy i en liten kjele. Kok opp og rør inn smør før servering.

Pannekaker med spinat, skinke og Cottage Cheese

 

Pannekaker er både enkelt å godt til både lunsj og middag. Ønsker du pannekaker som er både mettende og gode med sunt fyll er dette noe for deg.

Fyll pannekakene med spinat, cottage cheese og en god røkt skinke. Det er like godt som det er enkelt!

Nyt Påsken med god mat sammen med dine kjære!Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *