Hjemmelaget Gransnaps

Selv om det er fortsatt lenge til jul så bruker jeg  denne tiden av året på å lage min hjemmelagde snaps til julebordet. Til det er det kun en råvare fra skogen jeg bruker, og det er de friske granskuddene som skyter ut nå

Jeg bruker granen og særlig granskuddene på våren til mye. Både til krydder, badeolje  og forskjellige drikker. Jeg bruker ofte de fine grannålene til marinering av kjøtt og lignende. Mange kaller faktisk disse grannålene for Nordens rosmarin. Disse gir også en spesiell og god smak til salater og urtesalt.  Friske granskudd er rike på vitaminer og mineraler, og ble derfor ofte brukt før i tiden til å få en liten ”boost” etter en lang og vitaminfattig vinter. Så det er bare å tygge granskudd når du er i skogen. Det sies at det skal gi deg friskere pust også, så det er jo fint hvis du skulle glemme tannbørsten på teltturen 😉

I dag skal jeg bruke granskuddene til noe som kanskje ikke er så helsebringende, men veldig godt. Nemlig snapsen til julen! Dette er for meg virkelig en smak av jul, og passer godt til den norske julematen. Så da er det bare å komme seg ut i skogen å sanke masse deilig lysegrønne granskudd til min hjemmelagede snaps!

Gransnaps

1 liter

Dette trenger du:

2 dl friske granskudd

1 liter Vodka

Noen tørkede einerbær om ønskelig, men kan utelates.

Slik gjør du:

Fyll granskuddene på en ren flakse og hell over vodka. La så snapsen trekke med granskuddene i opptil 2 uker. Hvor lenge granskuddene skal trekke kommer an på hvordan du liker snapsen, så smak på den underveis. Jo lenger den trekker jo større bitterhet. Når du føler den er passe bitter så siler du ut alle granskuddene og heller snapsen over i en ren og lufttett flaske.

Så da er det bare å lagre din flaske med hjemmelagde snaps på et lurt sted  frem til jul!


Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *